Produkty zakazane w ciąży

Produkty spożywcze, których musisz się wystrzegać podczas ciąży

Wśród wielu tematów poruszanych na lekcjach w szkole nie uwzględniano dotychczas zasad zdrowego odżywiania. Dopiero teraz, gdy problem otyłości i chorób cywilizacyjnych zaczął dotyczyć coraz młodszych dzieci, pojawiły się pierwsze oznaki wprowadzania tej przydatnej wiedzy do szkół. Na początek, w miejsce sklepików szkolnych przeładowanych słodyczami, zaczęto wprowadzać do szkół lekcje o tym jak przygotowywać zdrowe przekąski.

Niestety również starsze pokolenie nie zawsze zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo nasz stan zdrowia zależy od tego, czym i w jakich ilościach się odżywiamy. W wielu domach wciąż panuje przeświadczenie, że jeść tłusto to zdrowo, a dzieci są niezmiennie obdarowywane słodyczami, szczególnie przez zakochane we wnukach babcie. Miejmy jednak nadzieję, że wiedza na temat zdrowego żywienia, propagowana przez coraz częstsze programy edukacyjne, trafi również do umysłów i kuchni Polaków.

Prawidłowe odżywianie w ciąży

Szczególnie ważny, z punktu widzenia zdrowia przyszłych pokoleń, jest prawidłowy sposób odżywiania w ciąży, jakiego powinny przestrzegać kobiety spodziewające się dziecka.

Prawidłowe odżywianie w ciąży powinno przede wszystkim odżegnywać się od zasad przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a mówiących kiedyś, że matka powinna jeść za dwoje. Zgodnie z najnowszą wiedzą, dieta kobiety ciężarnej powinna być zbilansowana zarówno pod względem kaloryczności jak i przyjmowanych składników odżywczych.

Według Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie liczba kalorii spożywana przez kobietę ciężarną wykonującą pracę biurową, nie powinna przekraczać 2800 Kcal na dobę. Czyli jest to zaledwie o 500 Kcal więcej niż dla kobiety niebędącej w ciąży. Przy czym ta nadwyżka kalorii dotyczy raczej drugiego i trzeciego trymestru ciąży niż pierwszego, kiedy to przemiana materii zwiększa się zaledwie o 4 % (w drugim trymestrze jest to już około 10%, a w trzecim 24%). Zresztą polskie normy kaloryczne dla kobiet ciężarnych, w porównaniu z normami międzynarodowymi są i tak zawyżone. W innych krajach jest to raczej 2300-2500 Kcal na dobę dla kobiet wykonujących lekką pracę.

Bardzo istotny jest też podział przyjmowanych w ciągu doby kalorii na 4-5 mniejszych a częstszych posiłków, zamiast na przykład jednego lub dwóch obfitych.

Produkty spożywcze zakazane w ciąży

Poza przestrzeganiem wiedzy na temat zdrowego odżywiania, dotyczącej ogółu społeczeństwa, odżywianie w ciąży powinno dodatkowo wykluczać niektóre, a ograniczać inne produkty, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia przyszłego dziecka oraz matki.

W czasie ciąży należy bezwzględnie unikać następujących produktów:

• Alkohol – nawet jego niewielkie ilości mogą powodować wady rozwojowe płodu.
• Narkotyki – poza tym, że są nielegalne, są jeszcze bardziej szkodliwe niż alkohol, a u dzieci matek uzależnionych od narkotyków po urodzeniu obserwowano objawy uzależnienia; mogą też być one przyczyną wad rozwojowych u dziecka, czy przedwczesnego porodu.
• Nikotyna (palenie papierosów) – jest przyczyną niedotlenienia płodu, podatności na późniejsze choroby układu oddechowego oraz niskiej wagi urodzeniowej, która negatywnie rzutuje na przyszły rozwój dziecka.
• Leki – niektóre z nich, szczególnie zażywane w pierwszym trymestrze ciąży mogą być powodem poważnych wad rozwojowych u dziecka; witaminy A i D mogą być zażywane tylko pod kontrolą lekarza, bo w nadmiarze szkodzą.
• Herbaty ziołowe – picie ich, podobnie jak zażywanie leków może wpływać negatywnie na rozwój płodu. Nie dotyczy to wszystkich herbat ziołowych. Warto w tym zakresie zasięgnąć porady lekarskiej.
• Surowe lub niedogotowane mięso (tatar), ryby (sushi), nabiał (kogel-mogel) – mogą być źródłem zakażeń drobnoustrojami, salmonellą, pasożytami (np. włosień wywołujący trychinozę).
• Sery pleśniowe – mogą zawierać bakterie listerii, dlatego można jeść je tylko po upieczeniu.
• Zupy w proszku, konserwy mięsne, coca-cola – utrudniają przyswajanie wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego zbudowania kośćca dziecka.
• Produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne – ciasteczka, chipsy, smażeniny – powodują choroby atopowe i cywilizacyjne u dziecka.
• Wątróbka i jej przetwory (np. pasztety) – jako organ pełniący w organizmie rolę „oczyszczalni” ze szkodliwych produktów, wątroba może zawierać substancje szkodliwe dla płodu.
• Cukier i jego przetwory – spożywane w nadmiarze mogą wywołać stan przedrzucawkowy oraz cukrzycę typu 2 u matki, a zbyt dużą wagę urodzeniową u dziecka (w wieku dorosłym takie dziecko ma skłonność do otyłości).
• Kofeina (kawa, herbata, kakao, cola) – jej spożycie należy ograniczyć do 200 mg dziennie.

Poleć to

, ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Wykonanie: WP Desk

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
google-site-verification: google0d2007442121160d.html