seler

Płodna kuchnia: Surówka z selera

Seler, warzywo dość pospolite w kuchni Polskiej, jest bezcenne dla osób pragnących zajść w ciążę. Zawiera on dużo kwasu foliowego, witaminy B6 i B1 i potasu –  czyli wszystkich składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania hormonów, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Ze względu na witaminę B6, jest też naturalnym lekiem antydepresyjnym. Niektóre źródła wymieniają też seler jako doskonały afrodyzjak.
Aby wydobyć maksymalną wartość odżywczą selera, należy go spożywać na surowo, i uwaga, najlepiej z upraw ekologicznych (czytaj tutaj o wpływie pestycydów i innych toksyn na płodność).

Oto przepyszna sałatka z selera, doskonała jako dodatek do obiadu, lub danie samo w sobie.

Składniki:
1 duży seler
garść orzechów włoskich w połówkach lub kawałkach
2 łyżki majonezu (poszukaj majonezu bez konserwantów)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka białego chrzanu w słoiczku
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Seler obrać (dość grubo, jeśli nie jest z uprawy ekologicznej). Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Orzechy posiekać na ćwiartki lub drobniejsze kawałki, według uznania. Połączyć seler, orzechy, majonez, i chrzan. Można dodać po pół łyżeczkiu octu balsamicznego, miodu, oraz po szczypcie gałki muszkatołowej i soli, do smaku.

Poleć to

, , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Wykonanie: WP Desk

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
google-site-verification: google0d2007442121160d.html