Dieta przeciwzapalna pomaga zajść w ciążę

Dieta przeciwzapalna pomaga zajść w ciążę

W poprzednim poście pisaliśmy o wpływie stanów zapalnych na płodność i psychikę człowieka. Dziś więcej o najważniejszej metodzie zapobiegania i zwalczania tych stanów. Jest to coś, co każda starająca się o dziecko para powinna wprowadzić w życie: odpowiednia dieta. Dr. Andrew Weil, specjalista w zakresie medycyny integratywnej proponuje stosowanie diety przeciwzapalnej. Oto najważniejsze elementy tej diety:

Warzywa: 4-5 porcji dziennie (1 porcja = ½ szklanki gotowanych lub surowych warzyw).
Polecamy: jarmuż, szpinak, lub botwina, brokuł, kapusta, brukselka, bok choy, kalafior, marchewka, pomidory, buraki, cebula, cukinia, świeże liście sałaty. Warzywa najlepiej gotować na parze (obróbka termiczna jest szczególnie ważna dla kobiet w drugiej połowie cyklu miesiączkowego).
Korzyści dla Ciebie: Karotenoidy i flawonoidy zawarte w warzywach działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Owoce: 3-4 porcje dziennie (1 porcja = 1 średnie jabłko, ½ filiżanki pokrojonych owoców, lub ¼ filiżanki suszonych) Polecamy: maliny, jagody, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, granaty, jeżyny, wiśnie, jabłka, i gruszki. Ważne, aby jeść jak najwięcej owoców pochodzących z upraw ekologicznych, zaś te tradycyjne w miarę możliwości obierać ze skórki. Wszystkie owoce należy dokładnie myć przed jedzeniem. Korzyści dla Ciebie: Działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Rośliny strączkowe: ½ – 1 szklanki dziennie, ugotowane
Polecamy: fasola, cieciorka, soczewica biała I czerwona. Wybieraj produkty suche i mocz przed gotowaniem. Unikaj puszek, ponieważ w ich wyściółce znajdują się związki chemiczne, które przeciekając do żywności mogą zaburzać Twoją równowagę hormonalną. Korzyści dla Ciebie: Rośliny te są bogate w kwas foliowy, magnez, potas, oraz rozpuszczalny błonnik. Mają niski indeks glikemiczny, przez co sycą na długo.
Zboża i kasze: 1.5- 2.5 szklanki dziennie. Warto jeść je także zamiast chleba.
Polecamy: ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, ryż basmati, ryż dziki, quinoa, kasza z owsa nagiego.  Korzyści dla Ciebie: Trawimy je długo, tym samym redukując skoki poziomu cukru, które działają zapalnie i deregulują hormony rozrodcze.
Pełnoziarnisty makaron: – 1-1.5 szklanki tygodniowo
Polecamy: makaron z pszenicy durum, makaron z brązowego ryżu, makaron gryczany (np. japoński makaron soba). Korzyści dla Ciebie: Ugotowany al dente (czyli lekko twardy), makaron ma niższy indeks glikemiczny, niż makaron rozgotowany i trawimy go dłużej, nie powodując skoków cukrowych.
Produkty ze sfermentowanych ziaren soi: ½-1 filiżanka dziennie
Polecamy: tempeh (tabliczki ze sfermentowanych ziaren soi). Korzyści dla Ciebie: Tempeh zawiera flawonoidy, które działają przeciwutleniająco i antyrakowo. Uwaga: nie polecamy silnie przetworzonych produktów sojowych, jak odżywki białkowe, pasztety sojowe, czy imitacje produktów mięsnych.
Zdrowe tłuszcze: 5-7 porcji dziennie (1 porcja = 1 łyżeczka oleju, 2 orzechy włoskie, 1 łyżka siemienia lnianego, 1/8 awokado) Polecamy: oliwa z oliwek extra virgin (do gotowania i sałatek), olej lniany tłoczony na zimno (uwaga – nie należy go podgrzewać!), orzechy włoskie, migdały, pestki ze słonecznika, awokado, mielone siemię lnianie. Dodatkowym ważnym źródłem dobroczynnych tłuszczy są ryby morskie i produkty z soi. Korzyści dla Ciebie: tłuszcze takie dostarczają bezcennych kwasów omega-3 oraz polifenoli.
Ryby morskie: 2-6 porcji tygodniowo Polecamy: Dziki łosoś, śledź, sardynki Korzyści dla Ciebie: Te ryby są bogate w kwasy omega-3, które mają bardzo silne działanie przeciwzapalne.
Gotowane grzyby orientalne: nieograniczona ilość
Polecamy: grzyby shiitake, enokidake, maitake boczniaki ostrygowate, oraz dzikie grzyby europejskie.
Należy unikać pieczarek dostępnych z konwencjonalnych hodowli. Korzyści dla Ciebie: Grzyby te zawierają wiele związków podnoszących odporność organizmu na infekcje.
Inne źródła białka: 1-2 porcje tygodniowo (1 porcja = 3 dag sera, 1 szkl jogurtu, 1 jajko, 10 dag gotowanego mięsa drobiowego bez skóry).
Polecamy: wysokiej jakości sery (np. ser koryciński, prawdziwy parmezan, irlandzki cheddar) i jogurt (bez cukru), jaja, mięso drobiowe bez skóry. Należy unikać tanich serów i produktów seropodobnych, zawierających konserwanty i barwniki.
Zioła i przyprawy: do smaku
Polecamy: kurkuma, curry (zawiera kurkumę), imbir, czosnek, papryka, bazylia, cynamon, rozmaryn, tymianek, kardamon. Unikaj miksów typu vegeta lub przyprawa do grilla – większość takich przypraw zawiera szkodliwy dla układu nerwowego i glutaminian sodu (E621). Korzyści dla Ciebie: Naturalne przyprawy i zioła zawierają wiele związków przeciwzapalnych i budujących odporność organizmu.
Herbata: 1-3 filiżanki dziennie
Polecamy: herbata zielona, herbata biała, oolong, rooibos, dzika róża Korzyści dla Ciebie: Herbata jest bogata w katechiny, rooibos działa silnie przeciwzapalnie i wspomaga potencjał rozrodczy, zaś dzika róża to prawdziwa bomba witaminowa.
Suplementy diety: codziennie
Polecamy: wysokiej jakości suplement multiwitaminowy, np. FemiFertil; 2-3 gramy oleju rybiego, 2000IU witaminy D, a jeżeli masz rozregulowaną gospodarkę hormonalną – lignany lniane. Korzyści dla Ciebie: Suplementy uzupełniają ewentualne braki w diecie.

Femifertil zwiększa szans
Zdrowe słodycze: sporadycznie (np. 1 kawałek czekolady 1-3 razy w tygodniu)
Polecamy: gorzka czekolada, suszone owoce, sorbety owocowe bez dodatku cukru lub słodzików. Korzyści: Wybieraj czekoladę z min. 70% zawartości kakao. Jest ona bogata w polifenole i działa antyoksydacyjnie.
Dietę przeciwzapalną warto stosować w połączeniu z innymi zaleceniami żywieniowymi, które publikujemy na tym blogu.

Poleć to

, , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Wykonanie: WP Desk

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
google-site-verification: google0d2007442121160d.html
Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0