Chcesz zajść w ciążę? Przyjrzyj się temu, co je Twój mężczyzna.

Naukowcy australijscy odkryli związek pomiędzy jedzeniem pokarmów bogatych w antyoksydanty, a płodnością mężczyzn.
Jak tłumaczy współautorka badania, Dr. Maria Almbro, plemniki są wyjątkowo narażone na niszczące działanie wolnych rodników. Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku normalnych procesów utleniania, ale ich nadmiar przyczynia się do wielu schorzeń, w tym chorób nowotworowych. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki.
Jak wykazało badanie, spożywanie antyoksydantów witaminy E i beta-karotenu w jedzeniu najlepiej poprawia jakość nasienia.

Co możesz zrobić, aby dostarczyć partnerowi (i sobie) dużej dawki antyoksydantów? Witaminę E znajdziesz w pestkach słonecznika, migdałach, szpinaku, buraku liściowym, jarmużu). Dużo beta karotenu znajduje się w papryce, sałacie, jarmużu, marchwi, i burakach. Latem jedzcie takżedużo roślin strączkowych, a latem jagody i inne owoce. Przeczytaj także post o pokarmom sprzyjającym płodności.
Badanie opublikowano w periodyku Ecology Letters.

Poleć to

, , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Wykonanie: WP Desk

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
google-site-verification: google0d2007442121160d.html